N-VA en lokale politie

Op 13 oktober 2016, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws, Politie & Veiligheid

N-VA Lommel : voorstellen werking lokale politie Lommel

Performante politie met een keuze voor meer blauw op straat

Meer politie op straat betekent 2 dingen;

Meer politie als een “normaal” gegeven in het straatbeeld in geval van manifestaties, evenementen of maatschappelijke rituele gebeurtenissen geven een duidelijk signaal waarbij de burger zich veiliger en meer betrokken voelt.
De politie laat in interactie met de burgerbevolking zijn menselijke kant zien. Er is een lagere drempel om politie aan te spreken of contact te leggen. De (mens achter de) politie wordt een sociaal herkenbaar gegeven met herkenbare gezichten.

N-VA Lommel wil de lokale politie met een groter aantal en vaker in het straatbeeld, vanuit een betrokken samenlevingsgevoel waarin de veiligheid van ieder mens centraal staat. Hoofdzaak is de politiemensen dicht en snel bij de burger te laten opereren.

Verder heeft de uitspraak “meer blauw op straat” 2 toelichtingen nodig;

Meer kan betekenen dat er meer politiemensen in aantal op straat zijn. Dit heeft ook te maken met de bijkomende invalshoek dat politiemensen een sociale functie hebben t.o.v. burgers en de inzet niet louter gerelateerd aan de interventie / evenement moet worden berekend.
Meer kan ook betekenen “hoger in frequentie”. Wanneer de doelstelling erin bestaat om de politie een onderdeel te laten worden van het reguliere straatbeeld, vanuit een (toegevoegde) sociale functie, moet je de criteria voor inzet herbekijken en bewust vaker “blauw” in het straatbeeld plaatsen.

Opmerking: meer blauw op straat betekent niet noodzakelijk meer politiemensen in het korps. Wanneer er bij het luik “middelen” echter duidelijke tekorten bestaan in de zin van aantal korpsleden in relatie tot de opdrachten, dienen hier ook gevolgen aan gegeven te worden.

Minder administratieve verplichtingen

Net zoals de hedendaagse tendensen in andere sectoren van de overheid (bijv. het onderwijs), wil de N-VA Lommel werk maken van een verlagen van de administratieve dossierlast. Politiemensen moeten globaal meer uren in relatie tot de burgerbevolking kunnen worden ingezet, in plaats van al de gespendeerde tijd die in veel gevallen “verloren” gaat bij repetitief administratief werk aan het bureau.

Hiervoor dient gefocust op volgende aandachtspunten;

Automatisatie en moderne technologieën waar mogelijk
Elimineren van tijdrovende en nutteloze administratieve taken
Schaalvergroting (zie later) teneinde nutteloos herhalen administratief werk te vermijden

Let wel: dit is geen oproep om noodzakelijk administratief werk te doen verdwijnen of naar de achtergrond te schuiven. Het is een accent waarbij bepaalde onderdelen van de administratieve taakbelasting, die geen duidelijke functionele meerwaarde kennen, resoluut naar de prullenbak kunnen worden verwezen.

Schaalvergroting als insteek naar efficiëntie

Binnen de verschillende lokale politiekorpsen zijn er op dit ogenblik nog te veel taken die “dubbel” dienen te worden opgenomen, terwijl ze feitelijk niet echt gebonden hoeven te zijn aan de lokale situatie of zone. In de boven zonale samenwerking bestaan er diverse politionele taken waar de efficiëntiewinsten voelbaar zijn bij dergelijke werking.

Er zou dus binnen diverse onderdelen een structurele efficiëntiewinst geboekt kunnen worden door schaalvergroting toe te passen. Het is zaak om hierbij het evenwicht te vinden tussen werkbaarheid en de juiste schaalgrootte van het korps, terwijl ook niet uit het oog mag verloren worden voornoemde bedoeling om als politie dicht en snel bij de burger te staan. Volgens N-VA Lommel kunnen huidige zones fusioneren en opsplitsen in specialisaties die vervolgens kunnen worden ingezet over het gehele grondgebied. Administratieve taakverlichting door het zo veel mogelijk schrappen van dubbel werk.

Politiezone Lommel dreigt hier de boot te missen wanneer andere zones de handen in elkaar zouden slaan. Het zou een gemiste kans betekenen wanneer Lommel als zgn. ééngemeentezone deze boot (die al een tijd vertrokken is) zou moeten missen.

Noot: Los van de fusiegedachte om schaalvergroting toe te passen vanuit een proactieve visie, dreigt bovendien de verplichte “opslorping” door bovenlokale beslissingen. N-VA Lommel is ervan overtuigd dat tijdig handelen binnen eigen beheer, in plaats van verplicht deel uit te moeten gaan maken van een groter geheel, verschillende voordelen zou kunnen opleveren.

 

Interne discipline en efficiënte inzet van middelen

Aangezien de politie de facto een dienst is die met overheidsmiddelen betaald dient te worden, vertrekt N-VA Lommel van een solide korpsdiscipline die door een sterk leiderschap en solidaire betrokkenheid van alle korpsleden de beschikbare middelen op een transparante en efficiënte manier inzet.

Het opstellen van een duidelijke meerjarenplanning en begroting hoort uiteraard bij een goede werking van het korps. Een degelijke werking mag de nodige middelen toegewezen krijgen, op voorwaarde dat er met regelmaat een hoog rendement gehaald wordt en dat de politie een positief imago mag voeren ten aanzien van alle stakeholders.

De politie mag zich niet bezighouden met een focus op het onzorgvuldig toewijzen van bonussen, toeslagregelingen en premies. Een goed statuut voor de manschappen moet deze waardevolle gemeenschapsdienst adequaat kunnen verlonen.

 

Flexibel en aangepast aan hedendaagse trends

Het Westerse maatschappijmodel wordt door verschillende invloeden op de helling gezet. Veiligheid in onze samenleving is dan ook een topprioriteit voor N-VA Lommel.
Voor een stad als Lommel betekent dat o.m. volgende zaken :

Een snel en efficiënt in kaart brengen van criminaliteit, met de bedoeling deze zo hard mogelijk aan te pakken en een duidelijk ontmoedigingseffect te creëren door de inzet van voldoende mensen en (moderne) middelen (bijv. Automatic Number Plate Recognition)
Naast criminaliteit dient ook alle overlast – klein en groot – aangepakt te worden. Dit vereist uiteraard niet alleen een doordacht veiligheidsbeleid, maar ook propere straten en een betere verlichting ..
N-VA Lommel blijft voorstander van Buurtcomités en Buurtinformatienetwerken ( BIN ), waarvan de huidige / bestaande BIN’S hun performantie / degelijkheid reeds bewezen hebben : zij bevorderen het ( voornoemde ) sociale weefsel in de buurt alsmede de lokale veiligheid.     
Een vlotte en open georganiseerde communicatie opstarten tussen de verschillende lagen van de bevolking en tussen de verschillende culturele gemeenschappen in onze bevolking, met als bedoeling onbekende verschillen weg te kunnen werken die vaak aanleiding zijn tot verstorende factoren in een veilige samenleving.
Waar mogelijk beschikbare data aanspreken vanuit andere stakeholders in de samenleving. (bijv. middenveldorganisaties) Bestaande databronnen toegankelijk maken en ontsluiten. Opstarten van samenwerkingsverbanden met organisaties die impacteren op (het welzijn van) de samenleving. Binnen de mogelijkheden die de wetgeving ons biedt ook vanuit de politie bepaalde data ontsluiten naar de partners toe.
Ondersteuning bieden bij talrijke evenementen en sociale gebeurtenissen die een groeiende stad zoals Lommel typeren.

 

Namens N-VA Lommel,

Karel Wieërs,

Fractieleider gemeenteraad / politieraad.

27.09.2016 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is