“Desinformatie ontsiert stedelijk infoblad”

Op 5 maart 2013

In haar stedelijk infoblad communiceert het stadsbestuur over de voorontwerpen die met de stadslaanbewoners besproken werden. “De conclusies die de stad uit de individuele gesprekken met de bewoners trekt zijn wel erg voortvarend. Dat is geen fraai vervolg op de getrukeerde brochure die afgelopen zomer verspreid werd over de toekomstige “kleine ring”. Stad Lommel liegt dat ze een transparante omgang met de bewoners garandeert terwijl die bewoners zelf geen luisterend oor vinden voor hun bezorgdheden”, aldus fractieleider Peter Luykx.

Staaltje van desinformatie ontsiert duiding stedelijk infoblad

In haar stedelijk infoblad ‘Info Lommel’ maakt het Lommelse stadsbestuur zich sterk dat de toekomstige Stadslaan – na individuele gesprekken met de Stadslaanbewoners en i.s.m. ontwerper Grontmij – nu een breed draagvlak gevonden heeft.  Tijdens die gesprekken werden voorontwerpen gepresenteerd en individuele opmerkingen opgetekend. Peter Luykx: “Dan zit het stadsbestuur duidelijk op een andere “weg”dan de bewoners. Rondvraag bij deze Lommelaars leert ons dat zeker niet ALLE bewoners werden bevraagd. De bewoners bleven ook in het ongewisse over welk gevolg gegeven wordt aan hun opmerkingen.  Een relaas van de feiten werd enkel aan de stad bezorgd.  De klankbordgroep, ingericht als ‘overlegplatform’ met vertegenwoordigers van Stad Lommel, bewoners en scholen, rept bovendien met geen woord over een rapport van deze individuele gesprekken. De stadslaanbewoners ervaren die momenten allerminst als een mogelijkheid om hun bezorgdheden onder de aandacht te brengen. Het stadsbestuur blijft hierover steeds aan de oppervlakte en minimaliseert de gevolgen van de woonleefbaarheid.  Door nu te stellen dat slechts 9% van de omwonenden tegen de Stadslaan is, volhardt Stad Lommel in de boosheid die ze zelf gecreëerd heeft.”

Leefbaarheid centraal ?

De ambitie van de stad bestaat erin dat de Stadslaan naast ‘een efficiënte en veilige weg ook een leefbare thuis is voor mensen die er wonen en werken’. “Een wel erg vage en gecontesteerde doelstelling”, beoordeelt Peter Luykx. “In het verleden heeft onze fractie meermaals gewezen op de gevolgen voor een residentiële wijk die getransformeerd wordt in een drukke “kleine ring”.  Het spreekt voor zich dat het toegenomen druk en zwaar verkeer een effect heeft op de leefbaarheid van de bewoners. Van de studie naar fijn stof en trillingen leest onze fractie in het infoblad opnieuw niets - nochtans essentieel voor het welbevinden van de bewoners die schrik hebben voor scheuren in hun woning.  Tot slot baart het vooruitzicht op het al dan niet gedeeltelijk afstaan van voortuinen en opritten hen grote zorgen.  Getuige daarvan : de stilzwijgende protestborden die al drie jaar lang de wenselijkheid van een Stadslaan op de korrel nemen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is