"VOLKSLENING" WORDT TOTALE MISLUKKING !

Op 3 maart 2015

Omvorming van het natuurgebied Sahara tot heidegebied
Het Lommelse stadsbestuur wil, in samenwerking met Sibelco, Inverde en het Agentschap voor Natuur en Bos, het natuurcomplex Sahara-Riebosserheide-Blekerheide omvormen tot heidegebied. Europa komt voor 50 % tussen in dit project, TOGETHER genaamd (TOGETHEathRestored), dat in totaal 1.447.117,00 euro zal kosten.Voor de N-VA-fractie een zeer nobel initiatief !

Geen volkslening maar een commerciële deal.
De financiering van het aandeel van onze stad in dit project werd door burgemeester Vanvelthoven aangekondigd als een zogenaamde "volkslening”. In het stedelijk infoblad van oktober 2013 werd de Lommelse bevolking dan ook enthousiast uitgenodigd om hierbij te helpen door te sparen bij de (vrij onbekende) Triodos Bank. De door de Stad Lommel aan te gane lening ten bedrage van 400.000,00 euro zou een rentevermindering van 0,20 % opleveren indien de Lommelaars tegen 12 augustus 2014 minstens 200.000,00 euro zouden hebben gespaard bij vermelde bank, een commerciële deal dus.
Eind september 2013 liet de N-VA-fractie al weten dat de vlag de lading niet dekt, want bij een echte volkslening leent de stad - in samenwerking met een bank - geld van haar burgers tegen een bepaalde vergoeding, terwijl in dit geval de stad rechtstreeks leent bij een bank - einde begripsverwarring.

Totale mislukking
Medio augustus 2014 bedroegen de totale tegoeden van Lommelse spaarders bij Triodos Bank amper 57.337,000 euro. De lening van 400.000,00 euro moest normaliter op dat moment worden opgenomen, maar de Stad vroeg en kreeg 3 maanden uitstel tot half november 2014.
Op de dag des oordeels bleek het saldo van de tegoeden sinds augustus niet meer te zijn aangegroeid, de verhoopte kaap van 200.000,00 euro werd dus niet bereikt, de rentevermindering kon men op zijn buik schrijven en ... de stad besliste om het termijnkrediet niet op te nemen, einde van het Triodos Bank-verhaal !

Moraal van het verhaal
De enige winnaar van deze zogenaamde volkslening is uiteraard Triodos Bank, die dankzij de Stad Lommel extra cliënteel ronselde voor een totaal bedrag van 57.337,00 euro.
De 15 moedige Lommelse inschrijvers hebben een dikke pluim (van Lommel) verdiend, want zij hebben echte burgerzin getoond.
En de Stad zelf ? Zij betaalt 3.600,00 euro "Non Utilization Fee" ("kosten op het sterfhuis" - vrij vertaald) omdat de lening niet werd opgenomen én houdt er een fikse kater aan over. De  400.000,00 euro zal met eigen middelen gefinancierd worden, zo heet het.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is