500.000 euro voor restauratie Leyssensmolen Kattenbos

Op 12 juli 2010

Brussel / Lommel – Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent 500.000 euro toe aan de Stad Lommel om de Leyssensmolen te restaureren. 

Peter Luykx, Kamerlid en fractieleider van N-VA Lommel,  is tevreden dat het dossier afgerond kan worden : “De Leyssensmolen is een toeristische trekpleister in Lommel en doet vaak dienst als herkenningspunt tijdens diverse beurzen en wandel-en fietsroutes. Het restauratiedossier werd reeds op 2 oktober 2007 ingediend bij Onroerend erfgoed Hasselt”.  Luykx drong bij de nieuwe minister bevoegd voor erfgoed, Geert Bourgeois, aan om het dossier zo spoedig mogelijk te behandelen.  De huidige staat van de molen laat geen verder uitstel toe. Minister Geert Bourgeois (N-VA) maakt een subsidie ter waarde van 500.000 euro vrij voor de restauratie van de Leyssensmolen wat uitstekend nieuws is.

De molen staat sinds 1964 op een zandduin in het Kattenbos van Lommel. Dit is een weinig geschikte plaats voor een windmolen. Daarenboven wordt de molen momenteel nauwelijks gebruikt en is hij aan ernstig verval onderhevig. Op 27/04/2001 wordt de molen definitief beschermd als monument, inclusief alle draaiend werk en toebehoren.

Door de goedgekeurde restauratiepremie kan de molen overgebracht worden naar een meer geschikte locatie. In nauw overleg met de erfgoedconsulent Industrieël Erfgoed van het agentschap Ruimte en Erfgoed werd gekozen om de molen over te brengen naar de Katterij Dijksken. Zo blijft de molen in Kattenbos. Bovendien kunnen dankzij de restauratiepremie zowel de molenarchitectuur als het maaltechnische gedeelte van de molen worden gerestaureerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is