De Lommelse krappe meerderheid

Op 5 januari 2013

Bij de start van deze nieuwe legislatuur wens ik namens de N-VA-afdeling alle Lommelaren  een voorspoedig en gezond  2013.  Op 2 januari werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.   Wij geven u een kijk achter de schermen van de ‘krappe meerderheid’ die vanaf nu Lommel zal besturen.

Verliezers besturen

De krappe meerderheid bestaat uit twee politieke partijen die nu al drie verkiezingen  na elkaar verlies boeken. De VLD gaat van vier zetels in 2000, naar drie in 2006 en nog slechts twee in 2012. De Sp-a met een absolute meerderheid in 2000, verloor twee  zetels in 2006  en verliest bij de laatste verkiezingen opnieuw  procenten.  Toch kiezen beide verliezers voor elkaar om een krappe meerderheid te depanneren.

De Lommelaar  gaf nochtans een krachtig signaal om te veranderen.  N-VA  werd op de avond na de verkiezingen niet eens geconsulteerd. De enige partij die winst boekt en haar aantal zetels verzesvoudigde, werd bij voorbaat uitgesloten.

Bedrog

Herinnert u zich nog dat niet de Sp-a maar wel de ‘Lijst van de burgemeester’ opkwam tijdens de
verkiezingen?  Het doel was om nieuwe, onafhankelijke kandidaten te strikken. Geen socialisten dus,  maar wel supporters van de burgemeester.  Deze laatste  kon zo maximaal gebruik maken van zijn persoonlijke populariteit.  Op dag één bij de installatie van de  nieuwe gemeenteraad liet de lijst van de burgemeester zijn gewaad vallen en doopte zichzelf om tot Sp-a.  Voilà, niemand bracht een stem uit voor de Sp-a en toch zitten ze in de gemeenteraad.  Waren alle kandidaten vooraf op de hoogte van deze geplande naamsverandering?

Schijnkandidaten

De tweede kandidaat op de lijst van de Burgemeester werd  ook effectief verkozen op deze belangrijke  plaats. We citeren uit het Belang van Limburg: "Voor An is het de eerste keer dat ze bij  verkiezingen op een lijst staat. Met haar tweede plaats symboliseert ze dan ook de vernieuwing en de verandering waarvoor Lijst Burgemeester vandaag staat.” aldus lijsttrekker en burgemeester Peter Vanvelthoven.  Tot zover dus de vernieuwing en de verandering, want zij gaat niet zetelen. Iedereen die haar een stem gaf, blijft bedrogen achter. Waarom ?  Het bevriende advocatenkantoor van de stad (associatie  Van den Brande, Vanden Boer & Janssen (en vroeger ook Vanvelthoven)  waar ook Mr. An Vanden Boer werkt, zou indien zij zetelt niet langer de vele juridische dossiers van de stad mogen uitvoeren.  En zeg nu zelf, wat is het belangrijkste? 

Schijnkandidaten 2

Bij de verdeling van het aantal zitjes voor het OCMW hadden CD&V en N-VA hun resterende stemmen samengelegd om hun kandidaat te laten zetelen in de OCMW raad.  Alle hens aan dek bij de krappe meerderheid! Hoe kon zij dat beletten?  Welnu, enkele oude krokodillen  van de Sp-a werden voorgedragen.  Zij kregen omwille van anciënniteit voorrang op de nieuwelingen van N-VA. Op zich is dat correct.  Maar de oude krokodillen  gaan wel niet zetelen en laten zich opvolgen door… nieuwe sp-a-kandidaten zonder anciënniteit.

Experiment

307 van de 308 gemeentes in Vlaanderen worden bestuurd door een college van burgemeester en zijn schepenen. Lommel niet.  Dat werkt volgens de nieuwe krappe meerderheid niet.  Zij gaan een bestuurscollege installeren. De afdelingshoofden worden afgeschaft, leidinggevende ambtenaren en experts komen in het bestuurscollege.  Zo wil men sneller en efficiënter besturen.  Was dat dan vroeger niet het geval?  We willen dit experiment het voordeel van de twijfel geven.  Maar wie gaat nu wie besturen?  De politieke krappe meerderheid of de deskundigen en experts.  Wie zijn dat trouwens? Hoe worden zij geselecteerd en aangesteld? 

Burgemeester, leden van deze krappe meerderheid, sluit uw ogen niet voor de verandering die Lommel vraagt.  De voorbije legislatuur werd door een falend mobiliteitsbeleid, een chaotische stadslaan en een sterke toename van de leegstand Lommel in het hart geraakt.   Verander van koers en zie in dat deze verkiezingsuitslag NIET een bevestiging is van een goed beleid.  In het belang van elke Lommelaar hopen we dat  deze krappe meerderheid  voldoende bescheidenheid toont en de volgende zes jaar haar fouten  durft rechtzetten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is