Een stadszanger voor Lommel

Op 22 januari 2008

Lommel - N-VA Lommel stelt vanavond op de gemeenteraad voor, om naar analogie van andere steden geen stadsdichter, maar een ‘stadsbard’ of ‘stadszanger’ aan te stellen die jaarlijks of tweejaarlijks een Lommels lied componeert.

Dit lied of muziekstuk kan bijvoorbeeld dienen om jaarlijkse festiviteiten op te luisteren en kan uitgevoerd worden door een Lommels koor, solist of muziekgroep. Stad Lommel blijft eigenaar van het muziekstuk, mag het reproduceren, bewerken en laten uitvoeren naar eigen believen. De “stadsbard” wordt aangesteld door het schepencollege na overleg met de gemeenteraad en ontvangt een jaarlijkse vergoeding.

Verschillende steden in Vlaanderen hebben al zulk een artistiek ambassadeur in dienst. Antwerpen stelt om de twee jaar een stadsdichter aan die een twaalftal gedichten schrijft. Geraardsbergen en Oostende hebben ook een stadsdichter. Gent is gelijktijdig met Antwerpen aan een soortgelijk project begonnen. Gent wisselt af: het ene jaar een stadsdichter en jaar daarna een stadscomponist. Leuven heeft zelf een stads-DJ en Turnhout heeft een stadstekenaar aangesteld.

N-VA wil met haar voorstel de vele feestelijke en toeristische activiteiten met een Lommels muzikaal sausje overgieten. Een eigen stadszanger is een aanmoediging voor Lommels talent en herkenbaar voor de inwoners van Lommel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is