Minister Binnenlands Bestuur vernietigt de beslissing van Stad Lommel om “VZW Vlaanderen Vlagt” de toegang tot de markt te weigeren

Op 5 november 2009

Lommel - Vlaanderen Vlagt, een belangenloze non-profit organisatie die Vlaanderen promoot in binnen- en buitenland, is niet welkom in Lommel. Op 23 maart weigerde stad Lommel hun verzoek om op de wekelijkse markt zwaaivlaggetjes uit te delen. Overtuigd dat iedereen recht heeft op vrije meningsuiting, brachten zij toch een bezoek aan Lommel.  Op het marktplein werd daarop de hulp van de politie ingeschakeld om hen te verwijderen. Een bedenkelijke primeur voor stad Lommel. De organisatie diende vervolgens klacht in bij de Gouverneur.

Sinds enkele jaren trekt Vlaanderen Vlagt op pad in binnen- en buitenland om Vlaanderen te promoten. Een groep onafhankelijke vrienden met een warm hart voor Vlaanderen deelt op markten en evenementen kleine Vlaamse Leeuwen uit. De vzw is daarbij aan geen enkele politieke partij verbonden. Iedereen heeft hen zeker al opgemerkt bij grote sport- of muziekevenementen, en ook onlangs nog tijdens de heiligverklaring van Pater Damiaan in Rome.

Lommels N-VA-fractieleider Peter Luykx informeerde tijdens de gemeenteraad van juni naar de motivatie van het schepencollege om hen in Lommel te weigeren. Open VLD-schepen van Middenstand Geert Jansen stelde dat de organisatie van de markt in hoofdzaak bestemd is voor de marktkramers en hun klanten. Peter Luykx : “Stad Lommel heeft een verbod geplaatst op het uitdelen van zwaaivlaggetjes en het rondlopen met de Vlaamse vlag. Maar wat doe je dan met politici die folders uitdelen tijdens de markt?  De Stad heeft hier een dubieuze beslissing genomen. Bovendien was een tussenkomst van politie hier volkomen overbodig.”

Op 2 juli schorste de gouverneur het besluit van stad Lommel.  Het uitdelen van vlaggetjes kan immers gelijkgesteld worden met de verspreiding van pamfletten en de Raad van State is van oordeel dat hiermee de openbare orde niet verstoord wordt. Bovendien houden de activiteiten van Vlaanderen Vlagt geen verband met commerciële activiteiten, maar wel met de openbare orde en de vrijheid van meningsuiting.  Desondanks handhaaft stad Lommel haar geschorst besluit omdat zij meent dat de gouverneur zijn bevoegdheid overschrijdt.

Uiteindelijk haalde Vlaanderen Vlagt haar gram bij minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois. In een ministerieel besluit vernietigt hij het besluit dat door de Stad Lommel genomen werd. Vlaanderen Vlagt heeft het recht op vrije meningsuiting op openbaar domein en er is geen afdoende reden om hen dit te weigeren. Het besluit van de gouverneur om de beslissing van de stad Lommel te schorsen is terecht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is