Minister Bourgeois opent Regionaal Toeristisch Bezoekerscenrum in Lommel

Op 17 maart 2010

Lommel – Vrijdag 19 maart opent het Regionaal Toeristisch Bezoekerscentrum in Lommel officieel haar deuren. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois zal aanwezig zijn bij aanvang van de festiviteiten. Naar aanleiding hiervan voerde N-VA Kamerlid Peter Luykx een enquête uit bij de toeristische bedrijven in Lommel.

Lommel kampioen !

Lommel is doorheen de jaren uitgegroeid tot een belangrijke toeristische speler. Volgens de nationale cijfers van 2008, prijkt Lommel met 1.012.406 overnachtingen op de vierde plaats wat het aantal toeristische overnachtingen betreft. Dat is een hele prestatie aangezien Lommel enkel de grootsteden Brussel, Antwerpen en Brugge vooraf moet laten gaan. Lommel scoort beter dan alle badsteden, waaronder ook Oostende. Vooral buitenanders vinden hun weg naar Lommel:  Meer dan 60% van de mensen die in Lommel overnachten ,komen uit het buitenland, voornamelijk uit Nederland en Duitsland.

Dit resultaat wordt verklaard door de vele toeristische bedrijven : Center Parcs De Vossemeren, 2 grote campings, 7 hotels, 7 Bed & Breakfasts en verscheidene horecabedrijven. Maar ook de aanwezigheid van vele natuur en recreatiemogelijkheden.

De afgelopen 10 jaar zitten de toelages aan Toerisme Lommel in stijgende lijn. Waar in 2002 toerisme nog een toelage kreeg van 101.250 euro, bedroeg dat in 2008 357.250 euro.

Toerisme betekent vernieuwen

De Lommelse N-VA-fractie heeft steeds benadrukt dat men niet enkel moet inzetten op industrie, maar ook op toerisme. Toerisme is immers een belangrijke werkgever in Lommel en versterkt de aantrekkingskracht voor alle bezoekers. Kamerlid en gemeenteraadslid Peter Luykx stelt dat je toeristen enkel kan blijven aantrekken door het toeristisch aanbod jaar na jaar te vernieuwen.  De opening van het Regionaal Toeristisch Bezoekerscentrum is daarom een stap in de goede richting. Luykx is opgetogen met de steun van Toerisme Vlaanderen en van minister van Toerisme Geert Bourgeois, die met zijn aanwezigheid het belang van dit bezoekerscentrum in de verf zet. 

Toerisme in Lommel : enquête

Naar aanleiding van deze opening voerde Peter Luykx een onderzoek uit bij 80 toeristische bedrijven in Lommel. Hieruit bleek dat de lokale tewerkstelling wel vaart bij een uitgebreid toeristisch netwerk. Ruim 1200 personen – werknemers en jobstudenten- zijn rechtstreeks betrokken bij het lokale toerisme. Voor dat cijfer werd geen rekening gehouden met de vele toeleveranciers en extra werkkrachten tijdens de piekperiodes.

Een tweede vaststelling is dat, naast de campings uit de Oostappengroep en De Vossemeren , de sector hoofdzakelijk bestaat uit vele kleine ondernemingen : Bed & Breakfasts, kleinere hotels, horecazaken, etc. De ondervraagde bedrijven zijn doorgaans positief over Lommel en typeren de stad als een groene en sportieve stad.

De toeristische sector pleit wel om toerisme heel het jaar door op het menu te zetten. Er moet gestreefd worden naar een continue instroom van bezoekers, in plaats van seizoensgebonden piekmomenten.

Een veel gehoorde suggestie is het organiseren van daguitstappen naar Lommel waarbij bezoekers uit heel Vlaanderen met de bus naar Lommel gebracht worden en een vaste tour met gids aangeboden krijgen. Zij bezoeken de belangrijkste bezienswaardigheden van Lommel en sluiten de dag af met een  gastronomische versnapering.

82% van de ondervraagden vindt dat een verkeersvrij centrum een belangrijke impuls kan geven aan het toerisme. Een bekommernis die nagenoeg elk bedrijf liet horen is tot slot dat Lommel moeilijk  bereikbaar is met het openbaar vervoer. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is