N-VA : “Restauratiepremie Sint-Pietersbandenkerk toegekend”

Op 14 januari 2013

Restauratiepremie van 1.216.709,81 euro voor Kerk Lommelwerken aan Lommelse Sint-Pietersbandenkerk. Peter Luykx, fractieleider voor N-VA Lommel, drong bij Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois meermaals aan op een spoedige behandeling van de aanvraag om subsidies. Peter Luykx: “Met de toegekende premie  van de Vlaamse regering kan de restauratie van het interieur van start gaan. Na de subsidies voor de restauratie van de Leyssens Molen van Kattenbos is met deze premie opnieuw een stukje Lommels erfgoed bewaard voor de toekomst. ”

“De buitenkant van de kerk was al gerestaureerd. Bij deze restauratie is een efficiënt regenwaterafvoersysteem geïnstalleerd. De problemen aan het interieur zijn voor het grootste gedeelte veroorzaakt door opstijgend vocht in de muren. Nu dit probleem is opgelost door de buitenrestauratie van de kerk, kan de restauratie van het interieur beginnen,” verduidelijkt het kabinet van minister Bourgeois.

Met de restauratiepremie worden onder andere de muren tegen vocht behandeld en wordt het pleisterwerk hersteld. Het kerkmeubilair, de beelden en de schilderijen worden geconserveerd. De brand- en diefstalbeveiliging en de elektrische installatie worden vernieuwd. De sjabloonschildering op de huidige afwerkingslaag krijgt een reconstructie.

De Sint-Pietersbandenkerk in Lommel bestaat uit een middeleeuwse toren (gebouwd rond 1500) en een neogotisch kerkschip dat dateert van het begin van de twintigste eeuw.  De toren werd in 1935 beschermd als monument, de kerk in 1996.

De toren kon worden gebouwd dankzij de welvaart van de Kempische dorpen op het einde van de middeleeuwen. Hij behoort tot de groep middeleeuwse torens die omschreven worden met de term ‘Kempische gotiek’.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is