N-VA Lommel bezorgd over plannen Stadsbestuur om het crossterrein uit te breiden met rallycross

Op 13 januari 2009

Lommel - In het Ruimtelijk structuurplan Provincie (PRUP) is het motorcrosscentrum in Lommel één van de vier permanente terreinen voor gemotoriseerde sport in Limburg. De huidige organisatie van motorcrossevenementen verloopt voorbeeldig en er zijn geen problemen met vergunningen of klachten van omwonenden. De vzw Stedelijk motorcrosscentrum Lommel werkt al jaren aan de uitbouw van de huidige omloop en accommodaties. Het Lommelse motorcrosscentrum is toonaangevend in Vlaanderen.

De vrijwilligers en liefhebbers van motorcross zijn echter ongerust over een mogelijk uitbreiding van het terrein. Naar aanleiding van een kort bericht in Het Belang Van Limburg in december waarin stond dat men overweegt om de Maasmechelse autorally naar Lommel  te brengen, vroeg Peter Luykx, fractieleider N-VA, het dossier op bij de Provincieraad. Hieruit blijkt dat het stadsbestuur op 16 juni 2008 aan het provinciebestuur vraagt om “de planningsprocessen op te starten” m.b.t. “de uitbreiding van het motorcrossterrein”. De Provincie antwoordde dat zij “kennis nam van het standpunt van het stadsbestuur dat zich principieel akkoord verklaarde met de opmaak van een plan-milieueffectenrapport en een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan” om het motorcrosscentrum te ontwikkelen tot “een terrein voor grondgebonden gemotoriseerde sporten”. Concreet wil dit zeggen dat een PRUP voorbereid wordt dat een uitbreiding van het huidige terrein mogelijk maakt door industrieterrein om te vormen naar rallyterrein. Daarnaast wordt een plan-MER opgesteld om naast motorcross ook andere activiteiten zoals rallycross, Karting, 4x4, Quads  enz. toe te laten. Dit standpunt werd bevestigd door gedeputeerde Claes op een mondelinge vraag van N-VA provincieraadslid Lies Jans.

De geplande uitbreiding is echter niet naar de zin van vele betrokkenen. Een toename van de activiteiten met rallycross zou wel eens roet in het eten kunnen gooien in de huidige vlekkeloze uitbating en organisatie van het motorcrossgebeuren. “Tot nu toe zijn er geen klachten van omwonenden, maar een bruuske toename van evenementen en lawaaihinder brengen de leefbaarheid van motorcross in gevaar’. Stad Lommel gaf een opdracht aan studiebureel LIBOST om te onderzoeken wat maximaal haalbaar is op het terrein. “Een dure studie van 18.980,00 euro voor een uitbreiding die er volgens ons nooit zal komen”  wordt er gezegd. Volgens een haalbaarheidstudie van 2005 wou men alle activiteiten in een “open structuur” organiseren. Dit werd intussen afgezwakt naar een “multifunctionele structuur” waarbij toekomstige activiteiten zoveel mogelijk gescheiden blijven. Hoe dan ook zal het permanente karakter en de grootschaligheid van bijkomende rallycross een hypotheek leggen op het huidige motorcrosscentrum.  Ook de Grand Prix die vorig jaar voor het eerst in Lommel werd georganiseerd komt in het gedrang. N-VA vraagt dat stad Lommel klare wijn schenkt en  aan de Provincie duidelijk stelt dat zij een verdere uitbreiding van het crossterrein niet wenst.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is