N-VA Lommel vraagt nieuwe bushalte op industrieterrein Maatheide.

Op 25 november 2015

Tijdens de gemeenteraad van 24 november jl. stelde de N-VA fractie voor om een nieuwe bushalte te creëren op het industrieterrein Maatheide. Het busbedrijf VBM dat rijdt voor de Lijn heeft zich daar onlangs gevestigd. Vanaf nu vertrekken tientallen busritten van de Lijn van en naar Maatheide. Het pendelverkeer naar de industrieterreinen nam de voorbije jaren toe. Gemeenteraadslid Peter Luykx: “Het mobiliteitsplan Lommel vraagt expliciet om in samenwerking met de bedrijven de inzet van bijkomend openbaar vervoer naar de industrieterreinen te onderzoeken. De verhuis van VBM biedt een ideale opportuniteit om ook een nieuwe bushalte daar te vestigen.” Het stadsbestuur reageerde alvast positief op het voorstel van N-VA en zal overleggen met de Lijn en VBM, maar ook met de diverse bedrijven of een nieuwe bushalte kan worden gerealiseerd.

N.a.v.  de geplande ontwikkeling van de RUP De Hooge Steden besloot het bedrijf VBM, dat o.a. busvervoer voor de De Lijn organiseert, om te verhuizen. De nieuwe huisvesting is intussen voltooid en VBM nam haar intrek in een nieuw bedrijfsgebouw op Maatheide vlak naast de stadswerf. Van hieruit vertrekken dagelijks tientallen busritten heen en terug.

Naar aanleiding van de uitbreiding van de industrieterreinen Maatheide en Kristalpark tijdens de voorbije jaren nam de tewerkstelling toe en dus ook het aantal pendelaars.

We lezen eveneens in het mob.plan dat volgende openbaarvervoer relaties van belang zijn:  “vanuit de verschillende deelkernen met het centrum, het station en de Spartacushalte en de bedrijvenzones” en  “vanuit het station en de Spartacushalte met de bedrijvenzones: Maatheide, Balendijk en Kristalpark.”

N-VA stelt voor om in overleg te treden met de Lijn en VBM om te onderzoeken of een bushalte op Maatheide haalbaar is nu er dagelijks sowieso bussen vertrekken en aankomen op Maatheide.  Het is aangewezen in overleg met de bedrijven op Maatheide op basis van hun vervoersbehoeften te onderzoeken hoe een nieuwe bushalte tegemoetkomt aan de vraag van de pendelaars.  Tot slot stelt N-VA voor om ook eenzelfde denkoefening te maken voor de industrieterreinen Balendijk en Kristalpark.


Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is