N-VA eist klaar water over toekomst stedelijk zwembad

Op 26 februari 2013

Wordt het zwembad gerenoveerd of plant het stadsbestuur dan toch een nieuw complex ? Op die vraag wil de Lommelse N-VA een helder antwoord. Gemeenteraadsleden Fons Hamblok en Valérie van Gastel waarschuwen voor een padstelling. “De gebreken van de huidige infrastructuur zijn gekend en zetten de verlenging van de milieuvergunning in 2014 op de helling. Ofwel wordt het zwembad gerenoveerd, ofwel hakt het stadsbestuur de knoop door over een nieuwbouw.” De N-VA heeft het debat over het zwembad op de agenda van de gemeenteraad van morgen geplaatst.

Duidelijkheid door aanpassing beleidsnota

In de beleidsnota is enkel sprake van “vernieuwing”. Volgens schepen Vangrieken een semantisch foutje waar eigenlijk “nieuw” had moeten staan.  “Dit zegt veel over het belang en de diepgang die de schepen hecht aan zo’n omvangrijk en belangrijk project”, geven gemeenteraadsleden Valérie van Gastel en Fons Hamblok aan.

Onze fractie vraagt om opheldering. Is de “vernieuwing” definitief van de baan en komt er een nieuwbouw ? Zo ja, welke timing hanteert het stadsbestuur om dat nieuw complex - een paradepaardje dat al sinds 2006 wordt aangekondigd – waar te maken ? Vast staat dat de huidige milieuvergunning vervalt in december 2014. Onze fractie vreest dat Lommel het opnieuw een tijdje zonder zwembad zal moeten stellen. Een grondige renovatie impliceert doorgaans een sluiting tussen 6 en 18 maanden. Voor een kleine en hoogdringende renovatie loopt de factuur al snel op tot 250.000 euro exclusief BTW. En een nieuwbouw optrekken tegen 2015 is onwaarschijnlijk.

Renovatiekosten lopen hoog op

En er is werk aan de overjaarse tante, zoals de sp.a het zwembad onlangs nog typeerde. De studie van architectenbureau De Gregorio & Parners uit 2009 leert ons dat de gebreken talrijk zijn.  Op vlak van functionele gebreken springen het onvoldoende aantal kleedhokjes, het verouderd ventilatiesysteem, de doorgezette verwering van de achtergevel, de scheurvorming in de gevelbepleistering en het opstijgend grondvocht in de kelderwanden in het oog. Om conform te blijven met de VLAREM-normen – het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning – zijn nog meer ingrepen nodig. Zo is er sprake van gebrekkige afwatering van de loopgangen tussen de kleedcabines, is de chloordosering in het landingsbekken van de glijbaan niet afzonderlijk regelbaar, is de loopzone tussen de baden te smal, is de watertemperatuur niet individueel regelbaar voor hoofd- en instructiebad. Verder is er corrosievorming op de zwembadfilters en dichtingringen.

Lommel mag niet zonder zwembad vallen

“In feite is het al vijf na twaalf. Het zwembad is één van de meest gebruikte complexen in Lommel. Het stadsbestuur heeft zich te lang blind gestaard op de aangekondigde nieuwbouw. In het verleden was het zwembad door renovatiewerken meermaals voor langere periode gesloten. En dat mag geen optie zijn voor de Lommelse zwemclub, de vele recreanten en de scholen die gebruik maken van het bad,” besluiten de N-VA’ers.

Lommels zwembad eerder gesloten voor renovatiewerken

Het stedelijk Lommels zwembad stamt uit 1970. Een eerste langdurige sluiting vond plaats tussen 1991 en 1994. Toen kreeg het zwembad een cafetaria, een glijbaan en landingsbad. Verder werden ondermeer het buitenschrijnwerk vernieuwd en de waterzuiveringsinstallatie vervangen. De renovatiewerken tussen juni en oktober 2006 zorgden voor o.a. nieuwe kleedkamers en douches, verhoogden de omkleedcapaciteit en gehandicaptenkleedkamers. Aan deze aanpassingen was een prijskaartje verbonden van € 295.522. Uit de bouwkundige analyse van De Gregorio & Partners van september 2009 kwamen de functionele gebreken en gebreken volgens de VLAREM-normen aan de oppervlakte. Vandaag bestaan de faciliteiten uit een groot bad van 25 op 10 meter, een instructiebad van 11 op 6 meter en een glijbaanbad van 6,85 op 4 meter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is