U bent hier
N-VA ijvert voor thermografische kaart Lommel
Lommel – Tijdens de gemeenteraad van 23 november agendeert de N-VA-fractie het voorstel om een thermografische kaart van Lommel te laten maken. De bedoeling van het project bestaat er in om de warmte die via de Lommelse daken verloren gaat in kaart te brengen. “Op die manier krijgt de Lommelaar zicht op zijn eigen energieverlies en kan hij met deze informatie verder aan de slag”, besluit N-VA-gemeenteraadslid Theo Stelten.
De regio Antwerpen is reeds vertrouwd met de thermografische kaart. Het warmteverlies van alle daken van het hele grondgebied wordt door een vliegtuigje in kaart gebracht. In 2005 werd het beeldmateriaal voor het eerste verzameld. Na een tweede vlucht in 2009 kon gecontroleerd worden of de woningen intussen beter geïsoleerd zijn. In Limburg heeft Genk vorig jaar een thermografische kaart laten maken door de firma Eurosense. De kosten werden daarbij geraamd op 100.000 euro.
Theo Stelten licht toe waarom een thermografische kaart belangrijk is voor de Lommelse bevolking : “Onze stad profileert zich, onder het motto ‘Pure Energie’, als groen en vernieuwend. Maar via de thermografische zouden de inwoners hun eigen warmteverlies kunnen opsporen. Over het algemeen verliezen de gezinnen 30% warmte via het dak. Dat is veel en het gebeurt vaak zonder dat we het beseffen.”
Een thermografische kaart kan vrij snel tot stand komen. Theo Stelten : “Als de weersomstandigheden gunstig zijn - lage luchtvochtigheid, weinig bewolking en geen invloed van het zonlicht – dan kunnen de opnames op 1 nacht voltooid worden. Eenmaal al het beeldmateriaal verzameld is, kan het stadsbestuur na ongeveer 2 maanden aan de slag met deze informatie. Zo kan een webstek gelanceerd worden waarop ieder zijn eigen woning opzoekt. Aan de hand van een kleurencode kan je afleiden hoeveel procent warmte verloren gaat uit jouw woning. In een ideaal scenario richt de stad daarbij een thermoloket op zodat de Lommelaar een beroep kan doen op de expertise van de lokale milieuambtenaren. Zo geraken onze gezinnen wegwijs in hun dossier en krijgen zij een beter zicht op de premies waarvoor zij in aanmerking komen en vernemen zij welke subsidieaanvragen ingediend kunnen worden.”
“Het initiatief voor dit project ligt bij het stadsbestuur, maar via samenwerkingsakkoorden met naburige gemeenten kan er op de aankoopprijs bespaard worden. Nochtans ben ik ervan overtuigd dat de investering ruimschoots terugverdiend kan worden door de Lommelse gezinnen”, besluit Theo Stelten.