N-VA lanceert voorstel rond groene stroom

Op 11 december 2009

Lommel - N-VA-gemeenteraadslid Theo Stelten legt tijdens de gemeenteraad van december een voorstel op tafel met als doel de komst van een windturbine ‘van’ de Lommelse bevolking. Opzet van het voorstel is dat de inwoners van Lommel mee participeren in een project rond groene stroom. Zo verenigt energiemaatschappij Ecopower via een participatiestructuur groene stroomgebruikers die tegelijkertijd aandeelhouder worden van hun eigen windmolen.  De N-VA rekent op een snelle doorbraak, des te meer omdat het groene voorstel op veel bijval mocht rekenen tijdens de voorbije gemeenteraadscommissie. 

“Groene stroom is ‘in’ tegenwoordig, en bovendien profileert Lommel zich als een groene stad die ‘pure energie’ hoog in het vaandel draagt”, gaat Theo Stelten van start.

“Wie vandaag op de ecologische trein wil springen, heeft ondermeer de keuze tussen fotovoltaïsche zonnepanelen en - in mindere mate – windenergie. Wie overgaat tot de installatie van zonnepanelen geniet vanaf januari 2010 nog van een groenestroomcertificaten ter waarde van 350 euro per opgewekte 1000 kwH. Ondanks verschillende Vlaamse en gemeentelijke subsidies staat daar wel een dure aankoopprijs tegenover. Maar lang niet iedereen kan zonnepanelen installeren. Denken we maar aan huurders, appartementsbewoners of de technische haalbaarheid. Vandaar ons voorstel om in Lommel des te meer in te zetten op windenergie”, licht Theo Stelten toe. 

Concreet luidt het N-VA-voorstel als volgt : indien 1.000 Lommelse gezinnen zouden investeren in aandelen van de groene maatschappij Ecopower, dan kunnen zij allemaal voor een stukje eigenaar worden van hun eigen windmolen. Zo’n turbine wekt voldoende stroom op om 1.000 gezinnen te bedienen. Met de aankoop van één aandeel van 250 euro kan je reeds meedoen. Als er voldoende kandidaten participeren in de coöperatie, dan kan Ecopower het nodige kapitaal ter beschikking stellen om de bouw van een windmolen ter waarde van 3,5 miljoen euro op te starten. Het gaat om een milieuvriendelijke en risicoloze operatie die jaarlijks nog eens tot ruim 160 euro aan dividend kan opleveren.

Theo Stelten is hoopvol voor een kans op slagen van een Lommels project : “Vele steden en gemeenten willen wel, maar kunnen een dergelijk initiatief niet verwezenlijken omdat het verkrijgen van alle vergunningen en het recht van opstal een obstakel vormen. Eeklo en Halen behoren tot de pioniers die op gemeentelijk niveau reeds tot een akkoord kwamen. Vaak is de aanwijzing van een gepaste locatie het probleem. Maar in het Lommelse Kristalpark staan bijvoorbeeld vandaag al 8 windmolens van 2Mw. Deze werden destijds gezet door Aspiravi.”

Ten slotte beschikt de Ecopower-constructie over meerdere troeven. “Wie de simulatie doet op de website van de VREG (Vlaamse reguleringsinstantie voor de elektriciteits- en gasmarkt, stelt vast dat de factuur voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3500 kwH op jaarbasis 536,68 euro bedraagt. Dat is de beste prijs op de markt en zelfs een pak voordeliger dan de tarieven van andere energieleveranciers. Bovendien gaat het om een vast tarief, vastgelegd in een contract van onbepaalde duur. Indien je de uitkering van een dividend hierbij nog optelt, dan bekom je een fraaie bonus. Wie zijn geld op de bank zet krijgt vandaag een pak minder”, besluit Stelten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is