Stadslaan Lommel experiment zonder logica

Op 25 januari 2012

N-VA Lommel wees het stadsbestuur 18 maanden geleden al op de ondoordachte en abrupte invoering van een nieuw verkeersplan in Lommel.  Nadat de VLD op 4 januari éénzijdig haar standpunt wijzigde, keek iedereen uit naar de reactie van de Sp-a. De stad Lommel ‘stuurt’ voor de tweede keer haar verkeersplan bij. Peter Luykx: “N-VA is blij dat het stadsbestuur gedeeltelijk tegemoetkomt aan de verzuchtingen  van de handelaars.  Maar het ontbreekt huidig compromis aan alle logica. Bovendien worden de problemen voor de stadslaanbewoners en de bereikbaarheid van Lommel niet opgelost.”

N-VA deed in december  nog een oproep aan de huidige meerderheid met enkele aanbevelingen over het verkeerskwaliteitsplan in Lommel.  De partij was aangenaam verrast toen de VLD, die in de meerderheid zit, de standpunten van N-VA overnam.  Een bijsturing bleek nodig, niet alleen van het verkeersplan maar ook van de meerderheid zelf.  Het inderhaast bijeengesprokkeld  compromis tussen VLD en Sp-a  is een verbetering voor de handelaars in de Kerkstraat maar doet vragen rijzen over de effecten van het initiële  plan.

Ten eerste geeft deze meerderheid  toe dat de N-VA het ook inhoudelijk bij het rechte eind heeft en dat het Stadslaan-dossier fout werd aangepakt.

Het is de schuld van de crisis

Het argument dat de meerderheid nu gebruikt is : de economische crisis.  M.a.w.  het oorspronkelijke idee om verkeerspalen te plaatsen, was  nefast voor de bedrijvigheid in het centrum want ze opnieuw afschaffen een verbetering. Beweren dat enkel de crisis de oorzaak is van de terugval van omzet in het centrum is onjuist.

Jojo’s of verkeerspalen?

De verkeerspalen gaan ook niet permanent ondergronds. Tot nu toe verdwenen ze al voor het openbaar vervoer, dat blijft zo.  Vanaf 1 februari zakken ze ook overdag van 9u tot 24u. Waarom eigenlijk?  Is er ’s nachts zoveel doorgaand verkeer in de Kerkstraat? Schepen Verduyckt argumenteert dat zo rekening wordt gehouden met het fietsverkeer van de schoolgaande jeugd.  Maar die fietsen toch ook ’s middags en ’s avonds naar school en naar huis? Bovendien laat men de palen wel omhoog op woensdagnamiddagen, en ook op sommige zaterdagen van 12u tot 19u.  Onduidelijkheid troef voor de automobilist.

De stadslaan

De meerderheid oppert ook dat aan het verkeerscirculatieplan niet geraakt wordt.  Inderdaad.  De nadelige gevolgen voor de stadslaanbewoners blijven.  Evenzo komt er geen studie naar fijn stof of milieueffecten, blijft onduidelijk hoeveel dit hele megalomane project nu zal kosten, of er nu wel of niet fiets-sugestiestroken komen en voor hoelang, of er andere trajecten bestudeerd zullen worden, hoe de precieze timing nu verder verloopt en of er nu wel of niet definitieve nieuwe parkeerbuffers komen.

Boem

Dit verkeerskwaliteitsplan is een uit de hand gelopen experiment waar het stadsbestuur als een leerling tovenaar elke controle verliest en in paniek aan alle knoppen en kleppen draait.  Dit experiment is gedoemd om te mislukken. Boem.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is