European Disability Card in het Lommelse stadsbeleid dankzij N-VA

Op 7 juni 2017

Personen met een beperking ondervinden in het dagelijkse leven heel wat hinder, niet alleen van hun beperking zelf, maar ook deelnemen aan het sociale leven, sport,  cultuur en andere vrijetijdsbesteding zijn geen evidentie. Wanneer het gaat om een beperking die niet meteen zichtbaar is, geeft dit ook vaak aanleiding tot discussie, waar deze zou kunnen worden vermeden.

 

Gemeenteraadslid Valérie van Gastel (N-VA) legde het punt voor tijdens de gemeenteraadszitting van 23 mei 2017 en kon rekenen op de steun van de voltallige raad. In Lommel zullen personen met deze kaart alvast zonder eindeloze discussies aan loketten dus binnenkort specifieke voordelen krijgen voor welbepaalde culturele of sportieve evenementen, georganiseerd door de stad.

 

Pieter Paul Moens (N-VA Lebbeke) , die zelf lijdt aan een autismespectrumstoornis, opperde reeds jaren geleden het idee van een pas voor personen met een beperking. Daarin kreeg hij snel de steun van Helga Stevens, zelf doofgeboren en inmiddels Europees Parlementslid.

 

Na jaren hard werk, is vandaag de European Disability Card een feit. De kaart werd recent in België ingevoerd, dankzij een samenwerking tussen de vijf Belgische instellingen, die belast zijn met het integratiebeleid in België. De ontwikkeling van de kaart ligt geheel in lijn met een initiatief van de Europese Commissie, die inmiddels de lancering ervan mee financierde, middels een subsidie voor België van 170.169,26 €.  Zeven andere Europese landen stapten mee in dit verhaal, in deze landen zal de kaart dus ook gebruikt kunnen worden. (Malta, Finland, Italië, Cyprus, Estland, Slovenië en Roemenië). Bedoeling is dat meerdere EU-landen aan dit initiatief zullen gaan deelnemen.

 

De European Disability Card kan door personen, die in België erkend zijn als persoon met een handicap, bij de bevoegde instanties worden aangevraagd, en is een bewijsstuk om deze handicap aan te tonen. Vandaag is het gebruik van de kaart binnen sport-, cultuur- en vrijetijdsbesteding reeds mogelijk, het gebruik ervan binnen andere beleidsdomeinen zal snel volgen. We willen hiermee ook een oproep doen naar nieuwe privé-initiatieven om het gebruik van de kaart te integreren in het organiseren van hun evenementen. Als u diensten verleent op het vlak van cultuur, sport of vrijetijdsbesteding? Sluit u dan aan en wordt partner van het project. Meer informatie is te vinden op www.handicap.belgium.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is