KOPPIGHEID STADSBESTUUR NEKT DE VERDERE ONTWIKKELING CENTRUM

Op 28 januari 2016, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen, Mobiliteit en openbare werken

In haar ijver om een Nederlandse projectontwikkelaar te willen te zijn, blijft het stadsbestuur vasthouden aan een grote handelsruimte van 5.000 m2 en een 29 meter hoge toren in het GRUP Adelbergpark-Dorp West. Hiermee legt ze de bezwaren en opmerkingen van de oppositiepartijen omtrent het hoogte-element, de grote winkeloppervlakte en de verkeersafhandeling naast zich neer waardoor de verdere ontwikkeling van dit stadsgedeelte opnieuw vertraging oploopt.

Het GRUP Adelbergpark-Dorp kent een bewogen geschiedenis. Alles begon met de aankondiging in 2006 van een nieuwbouw ter hoogte van café De Kroon met 5.000 m2 commerciële ruimte en 73 appartementen en de komst van Vatana. Het Nationaal Economisch Comité voor de Distributie vreesde in haar advies voor de kostwinning van de handelaars van Lommel en omstreken. De Gecoro (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) sprak van ‘speculatieve stedenbouw’ en wees erop dat in de aangrenzende wijk (d.i. het Adelbergpark) ‘veel moeite was gedaan om alles kleinschalig te houden’. De stadsarchitect had het over ‘een leemte op stedenbouwkundig vlak’ en de Bouwraad (een overleginstantie tussen de stad en het agentschap ruimtelijke ordening van de Vlaamse Gemeenschap) sprak over de ‘zorgwekkende schaalgrootte omdat het flatgebouw eigenlijk een volledig gebouw was’. In het overleg tussen de Vlaamse gemeenschap en de provincie luidde het dat het project een ‘gevaarlijk precedent’ was.

Onder druk van het algemene protest trok het stadsbestuur haar plannen op maat van de projectontwikkelaar in en maakte een nieuwe GRUP, ditmaal voor de volledige noorderkant van het Dorp tot aan het Adelbergpark. Maar, in die nieuwe GRUP kwam het stadsbestuur weer op de proppen met het flatgebouw met 7 bouwlagen en een grote handelsoppervlakte aan de Kroon. Dus in essentie werd er niets gewijzigd.

Al die tijd wist het stadsbestuur dat het de volledige ontwikkeling van het Dorp op het spel zette, gezien de bezwaren van de adviesorganen en de omwonenden. Het stadsbestuur zette door, of beter volhardde in de boosheid. Op 25 oktober 2012 vernietigde de Raad van State (d.i. het hoogste administratieve rechtscollege) het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (kortweg GRUP) Adelbergpark–Dorp.

Op het einde van de vorige legislatuur besliste het stadsbestuur alsnog het GRUP te splitsen in een gedeelte West (ter hoogte van café de Kroon) en een gedeelte Oost ( de hoek Dorp-Lepelstraat),hetgeen eerder al door de oppositie was voorgesteld. Het GRUP Adelbergpark –Dorp Oost werd in oktober 2013 zonder problemen definitief goedgekeurd. Het GRUP Adelbergpark –Dorp West, werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. De oppositiepartijen wezen opnieuw naar de verkeersafwikkeling en de nadelige gevolgen van hoogteaccent als tekortkomingen in deze ruimtelijke visie. Op het GRUP Adelbergpark-Dorp West werden tijdens het openbaar onderzoek, niet geheel onverwacht, 3 bezwaarschriften ingediend. De Gecoro trad deze bezwaren bij en opnieuw moest het GRUP worden aangepast.

Op de gemeenteraad van 23 juni 2015 werd zo goed als ongewijzigde het GRUP Adelbergpark-Dorp West definitief goedgekeurd, opnieuw meerderheid tegen oppositie.

Ook de locatie en de nadelige gevolgen van het 29 meter hoge hoogteaccent, dat smaller is maar hoger, en het nut als “baken “ in het gebied net naast de Glazen Toren, werd door de oppositiepartijen uitdrukkelijk aangehaald als haalbare argumenten voor een beroep bij de Raad van State. De toename van het verkeer door de nieuwe winkelruimte en woongelegenheden zullen voor verkeersproblemen zorgen en met andere ruimtelijke ontwikkelingen in het stadscentrum zoals de vrijgekomen terreinen van de school aan de Kloosterstraat werd geen rekening gehouden.

Zoals de oppositie al waarschuwde, werd opnieuw een beroep ingesteld bij de Raad van State.

Daarmee blijft de stilstand die nu al 9 jaar aanhoudt voortduren. De oppositie hekelt de communicatie van de Nederlandse projectontwikkelaar en het stadsbestuur waarbij zij de verantwoordelijkheid afschuift op een burger, die zijn rechten uitoefent. Hiermee negeert het stadsbestuur de bezwaren van de voltallige oppositie, die in Lommel 14 van de 31 zetels in de gemeenteraad vertegenwoordigen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is