Rina Alen

Bestuurslid, Ledenverantwoordelijke N-VA Lommel

Wie ben ik 

Ik ben Rina Alen, 68 jaar, gehuwd met Herbert, mama van Koen en Cindy en trotse oma van Luna en Zyva. 

Wat doe ik 

Na een boeiende loopbaan als directie/project-secretaresse, gepensioneerd. En als ik niet aan het genieten ben van mijn pensioen verdedig ik vurig het gedachtengoed van N-VA Lommel. 

Voor Lommel wil ik 

Meer ondersteuning voor vrijwilligers en mantelzorgers. O.a. financiële en professionele ondersteuning, erkenning en waardering, een informatie- en adviesloket. 

Wist je dat... 

... Rina een geboren en getogen Lommelaar is.

... Rina als gewezen mantelzorger voor haar ouders Frans en Jeanne Alen-Kuyken nauw betrokken was bij het reilen en zeilen in de serviceflats en WZC. 

... Rina zich niet alleen wil inzetten voor de mantelzorgers maar ook voor het personeel en vrijwilligers van de WZC’s. 

 

Hoe wil Rina de ondersteuning voor mantelzorgers en vrijwilliger realiseren? 

Meer ondersteuning voor mantelzorgers en vrijwilligers is essentieel om hun belangrijke rol in de zorg en samenleving te versterken. Hier zijn enkele manieren waarop dit gerealiseerd kan worden: 

  1. Financiële ondersteuning: Het aanbieden van financiële tegemoetkomingen of belastingvoordelen voor mantelzorgers kan hen helpen de kosten te dekken die gepaard gaan met de zorg. Dit kan variëren van een mantelzorgvergoeding tot vergoedingen voor specifieke zorg gerelateerde uitgaven.
  2. Training en educatie: Mantelzorgers en vrijwilligers hebben baat bij trainingen om hun vaardigheden te verbeteren. Dit kan variëren van basiszorgtechnieken tot emotionele ondersteuning en stressmanagement. Trainingen kunnen ook helpen bij het herkennen van symptomen van burn-out en manieren om dit te voorkomen. 
  3. Respijtzorg: Het aanbieden van tijdelijke vervanging of respijtzorg stelt mantelzorgers in staat om een pauze te nemen zonder dat de zorg voor hun dierbaren in gevaar komt. Dit kan via formele zorginstanties of via vrijwilligersnetwerken. 
  4. Toegang tot professionele ondersteuning: Mantelzorgers zouden eenvoudig toegang moeten hebben tot professionele zorgverleners voor advies en ondersteuning. Dit kan via een hotline, online platformen, of in persoon. 
  5. Psychosociale ondersteuning: Mantelzorgers en vrijwilligers lopen vaak het risico op emotionele uitputting. Het aanbieden van psychosociale ondersteuning kan bijdragen tot het omgaan met de emotionele belasting van hun rol.
  6. Erkenning en waardering: Regelmatige erkenning van het werk van mantelzorgers en vrijwilligers kan hen motiveren en hun gevoel van eigenwaarde versterken. 
  7. Flexibele werkregelingen: Voor werkende mantelzorgers kunnen flexibele werkuren of de mogelijkheid om vanuit huis te werken, het gemakkelijker maken om hun zorgtaken te combineren met hun baan. 
  8. Informatie en advies: Toegang tot duidelijke en toegankelijke informatie over beschikbare hulpbronnen, rechten, en plichten is cruciaal. Dit kan via centrale websites, brochures, of contactpunten, zoals een gemeentelijk info loket. 

Deze maatregelen zouden kunnen bijdragen aan een betere ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers, waardoor ze hun belangrijke rol effectiever en met minder stress kunnen vervullen.