Ook in de toekomst motorcross in Lommel!

Op 19 augustus 2021

Er zal ook in de toekomst gecrost kunnen worden op de motorcrossomloop Heeserbergen in Lommel. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir leverde daarvoor de nodige omgevingsvergunning af, zij het onder strikte voorwaarden. “Motorcross heeft een plaats in Vlaanderen, maar niet ten kosten van de buurt en van de omgeving”, aldus minister Demir. De vorige vergunning liep eind vorig jaar af.

In april vorig jaar liep de omgevingsvergunning van de motorcrossomloop in Lommel ten einde. De provincie Limburg leverde een nieuwe vergunning af. Na een beroep van een buurtbewoner kwam de vergunning op het bureau van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir terecht. Na gunstige adviezen van onder meer het Agentschap voor Natuur en Bos, het Schepencollege van Lommel en de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie zet Minister Demir het licht voor verdere activiteiten op het circuit van Lommel nu opnieuw op groen, zij het onder strikte voorwaarden om de geluidshinder tot een aanvaardbaar niveau te beperken.

Zo worden maximale geluidsnormen opgelegd voor de dichtstbijzijnde woonwijk, die op 750 meter afstand van de omloop ligt. Tevens moet een continu meetnetwerk worden geïnstalleerd om de geluidshinder te monitoren.

Concrete voorwaarden

Rondom het circuit ligt een zandberm van 6 meter hoog en 20 tot 60 meter breed, begroeid met struiken en bomen. Die moet ervoor zorgen dat het circuit het zicht van de buurt niet belemmert. Daarnaast worden er ook specifieke openingsuren opgelegd waarop er mag worden gecrost op de omloop. Tijdens de week tussen 13 uur en 19 uur, in het weekend tot 18 uur. 10 keer per jaar mag er van die openingstijden worden afgeweken tijdens events. Dan mag er tussen 10 uur en 19 uur worden gecrost. Tot slot moet er ministens één sluitingsdag zijn per week en moet de omloop minstens één zondag per maand gesloten zijn.

“Vlaanderen heeft een mooie geschiedenis in de motorsport en ook in de toekomst heeft motorcross een plaats in Vlaanderen. Maar dat kan niet zonder randvoorwaarden. Met de extra voorwaarden die we in deze vergunning hebben opgenomen, verzekeren we de toekomst van de sport zonder de omgeving en de dichtste omwonenden tot last te zijn”, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is